Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Koordinasyonunda SOGEP-2021 kapsamında desteklenen ve Ayancık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğinin uhdesinde gerçekleşen proje; Sinop Üniversitesi Ayancık Meslek Yüksekokulu, Ayancık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ayancık Sakatlar Derneği ile birlikte hayata geçmiştir.


Proje koordinatörlüğünü Sinop Üniversitesi Ayancık Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Recep AYKAN sürdürmektedir. Proje tamamlanma aşamasına gelmiştir.


PROJE AMACI


İstihdama katılım noktasında dezavantajlı durumda olan ve ekonomiye katkı sağlama potansiyeline sahip fiziksel engellilerin ve işsiz kadınların, Yarı mamul halinde olan oyuncakların mamule dönüşme sürecine dâhil edilmesi ve eğitim desteğiyle meslek sahibi olmalarını sağlayacak süreçlerin tasarlanması ve uygulanmasıdır. Aynı zamanda Ayancık ilçesinin ekonomik refahına katkı sağlama potansiyeline sahip orman emvalinin değerlendirilmesi de sağlanacaktır.


Ahşap Oyuncak ve Süs eşyaları üretilerek İlçenin; yerel, ulusal ve hatta uluslararası pazarda kendine yer bulması ile hem bu süreç içerisinde insanların gelirinin artırılması, hem de yerel ekonominin canlanması ve ahşap oyuncağın Ayancık için bir destinasyon haline gelmesinin sağlanması planlanmaktadır.


PROJENİN AYANCIĞA ETKİSİ


Ayancık küçük ve şirin bir Karadeniz ilçesidir. İlçenin gelir kaynakları da kısıtlıdır. İstihdam olanakları yeterli değildir. Bu şartlar altında engelli bireylerin ve iş sahibi olması; katma değeri ve oluşturacağı sinerji düşünülürse çok anlamlıdır. Proje faaliyetleri kapsamında Ahşap oyuncak üretimi konusunda eğitilen bireyler güçlü bir çalışan haline gelecektir.


Küçük ölçekli yerleşim birimlerinde başarılı olmuş bir model kelebek etkisi oluşturacak ve süreç içinde ilçe; potansiyelini daha iyi bir şekilde değerlendirmeye doğru olumlu olarak evrilecektir.